Niekorzystnie działają na narządy, szczególnie wątrobę, oraz powodują odkładanie się dużej ilości tkanki tłuszczowej. Istnieją jednak naturalne metody, aby oczyścić ciało z nadmiaru toksyn i pozbyć się nadprogramowego tłuszczyku.
Suszone owoce znane są ze swoich detoksykujących właściwości. Szczególnie cenne są w tym przypadku śliwki i rodzynki. Pierwsze z nich stanowią bogate źródło witamin, mikroelementów, błonnika i antyoksydantów. Usprawniają metabolizm, regulują poziom cukru we krwi, zapobiegają cukrzycy oraz są świetnym antidotum na problemy żołądkowe i jelitowe.
Te drugie z kolei, oprócz następnej porcji witamin, zawierają indulinę, czyli rozpuszczalny błonnik, który wspiera układ odpornościowy i stymuluje rozwój pożytecznej mikroflory jelitowej. Korzystnie wpływają na wątrobę, naczynia krwionośne i serce, poprawiają przemianę materii, a dzięki swojemu słodkiemu smakowi stanowią zdrowy zamiennik słodyczy.