Owsianka jest smacznym, zdrowym i dietetycznym posiłkiem i dodatkowo może wspomagać odchudzanie. Jest często stosowana w dietach.
Dzięki wprowadzeniu jej do codziennego jadłospisu można w prosty sposób schudnąć nawet 2 kg w ciągu jednego tygodnia. To dużo tańsze i zdrowsze rozwiązanie od wszystkich cudownych diet i magicznych tabletek odchudzających, których reklamy zalewają media i obiecują szybkie rezultaty.
Jak działa odchudzająca owsianka?
Owsianka o odchudzającym działaniu tak naprawdę zrobiona z kaszy kukurydzianej. Kasza kukurydziana jest produktem niezwykle skutecznym w dietach odchudzających – jest sycąca, poprawia trawienie, obniża poziom cholesterolu, zapobiega zaparciom i dostarcza organizmowi wielu witamin i cennych składników odżywczych.
Węglowodanów złożonych, a przede wszystkim dużą ilość błonnika, wspomagającego funkcjonowanie układu trawiennego. Zjedzenie porcji kaszy na śniadanie zapewni sytość na długi czas, a błonnik w niej zawarty wspomoże oczyszczanie jelit, podkręci metabolizm i jednocześnie przyspieszy utratę zbędnych kilogramów nawet po zakończeniu diety.
Jak przyrządzić odchudzającą owsiankę?
Do przygotowania 1 porcji owsianki potrzeba:
- 200 ml wody
- 50 g kaszy kukurydzianej
- 0,5 łyżeczki oliwy z oliwek
Tylko odpowiednio przygotowana owsianka skutecznie pomoże zrzucać kilogramy – nie należy jej dodatkowo dosładzać ani dodawać do niej mleka czy masła, by niepotrzebnie nie zwiększać kaloryczności.
Przygotowanie:
Wodę zagotować w rondelku, do gotującej się wody wsypać opłukaną wcześniej kaszę. Gotować całość przez 15-20 minut ciągle mieszając, dopóki nie zgęstnieje. Na koniec do ugotowanej kaszy dodać oliwę i dokładnie wymieszać. Gotowa kasza ma być gęsta i kremowa.
Jak stosować kukurydzianą dietę?
Kasza kukurydziana jest produktem zdrowym, lekkim i dietetycznym. W 100 gramach owsianki kukurydzianej znajduje się bardzo mało, bo jedynie 81 kalorii. Niestety ugotowana kasza posiada dość wysoki indeks glikemiczny – na poziomie 70, więc dieta powinna trwać nie dłużej niż 4 dni. Posiłki spożywanie w trakcie trwania diety powinny być niewielkie i spożywane w towarzystwie dużej ilości wody.
4-dniowy jadłospis diety kukurydzianej:
- 1 dzień – 400 g owsianki kukurydzianej, 1 ogórek, 1 pomidor, 1 jabłko, 2 litry wody mineralnej niegazowanej.
- 2 dzień – powtórzenie jadłospisu z dnia pierwszego.
- 3 dzień – 400 g owsianki kukurydzianej, 300 g surówki (biała kapusta, marchewka, oliwa z oliwek, sok z cytryny), 2 ,litry wody mineralnej niegazowanej, 3 szklanki niesłodzonej, zielonej herbaty.
- 4 dzień – powtórzenie jadłospisu z dnia trzeciego.
Odpowiednia dieta to podstawa do osiągnięcia sukcesu w odchudzaniu, a podstawą diety są zdrowe produkty. Kilkudniowy, zdrowy jadłospis jest pierwszym krokiem do osiągnięcia imponujących rezultatów i uzyskania upragnionej, idealnej sylwetki.