Jogurt mleczny domowej roboty: Przygotuj tę pyszną przekąskę szybko w domu.

Aby zrobić pyszny jogurt, można użyć mleka kupionego w supermarkecie. Niektórzy nie mogą sobie pozwolić na luksus naturalnego mleka od krowy. Mleko powinno mieć temperaturę pokojową. Przelej je do rondla, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 15 minut. Przełożyć do słoików.

Powinno tam pozostać, aż osiągnie temperaturę 45° Celsjusza. Od czasu do czasu można sprawdzić temperaturę za pomocą termometru kuchennego. Z każdego słoika wyjmij 1 łyżkę stołową mleka. Dodaj ją do miski. Wmieszaj drożdże. Gdy drożdże się rozpuszczą, dodaj je do słoików.

Połóż na wierzchu kawałek ręcznika papierowego i przykryj słoiki pokrywką. Aby uzyskać szybsze rezultaty, przykryj słoiki kocem na noc. Następnego dnia rano ciasto będzie gotowe. Przechowywać w lodówce

Przygotowany jogurt można łatwo wykorzystać. Jogurt ten jest doskonałym dodatkiem do naszego ulubionego musli. Możesz też dodać do niego miód lub domowy dżem. Chętnie dowiemy się, jakie są Twoje doświadczenia w przygotowywaniu domowego jogurtu mlecznego.

Czytaj dalej