Któż nie miał okazji spróbować tego dania chociaż raz. Jednak mało kto wie, że galareta z mięsa wieprzowego posiada właściwości prozdrowotne. Mianowicie wszystko dzięki zawartości kolagenu, który przedostaje się do aromatycznego bulionu z chrząstek, tkanek i skórek, w wyniku długiego gotowania.
Kolagen pomaga osobą z problemami z więzadłami, stawami i ścięgnami. Poprawia stan kości, ujędrnia skórę oraz łagodzi objawy osteoporozy. Substancja ta wykazuje pozytywny wpływ na kondycję skóry i całego układu mięśniowo – szkieletowego.
Dlatego warto wypróbować przepis na tradycyjną galaretę mięsną, by móc wprowadzić do diety ten niezwykły składnik.
Golonki wieprzowe włóż do garnka z wodą i zagotuj. Gdy tylko zacznie pojawiać się piania zmień wodę na świeżą. Dodaj marchew wraz z pietruszką oraz przyprawy. Całość gotuj przez około 4 godziny do momentu, aż kości zaczną się oddzielać, a mięso zrobi się miękkie.
Z garnka wyciągnij warzywa oraz mięso i odłóż do wystygnięcia.
Następnie przygotuj czosnek. Dokładnie oczyść ząbki i przeciśnij je przez praskę. Przełóż go do miseczki i zalej około dwoma szklankami bulionu. Po upływie 5 minut przecedź dokładnie przez drobne sito powstały wywar oraz resztę bulionu.
Mięso z golonek wieprzowych pokrój na drobne kawałeczki. Następnie pietruszkę i marchew pokrój na kawałki i ułóż na dnie przygotowanego naczynia wraz z natką pietruszki.
Dodaj pokrojone mięso i zalej całość bulionem. Powstałe danie wstaw do lodówki na całą noc, by mogło stężeć.