Rumuńskie Gołąbki – tak przygotowane uwielbia każdy. Lepsze od zwykłych. Moja rodzina wyrywa sobie przepis z rąk

Ugotuj ryż na półmiękko. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Umyj i obierz marchewki, a następnie zetrzyj na tarce i podsmaż na patelni na niewielkiej ilości oleju. Na patelnię dodaj ugotowany ryż oraz mięso mielone. Przypraw do smaku. Duś pod przykryciem, aż mięso zmieni kolor. Odstaw do ostygnięcia.

Liście kapusty nadziej przygotowanym farszem. Zwijaj jak tradycyjne gołąbki. Gotowe gołąbki z farszem układaj ciasno w naczyniu żaroodpornym lub głębszej blaszce do pieczenia wysmarowanej masłem lub olejem. Roladki podlej wodą. Nastaw piekarnik na 200 stopni.

Naczynie lub blachę przykryj folią i wstaw do piekarnika na około 25 minut. Przygotuj sos do polania gołąbków. Pokrój drobno pomidory, zetrzyj ser, dodaj posiekaną drobno natkę ziół i wyciśnięty przez praskę czosnek. Wszystkie składniki wymieszaj.

Do sosu dodaj na końcu śmietanę i przypraw według uznania. Ponownie wymieszaj. Polej gołąbki sosem, następnie wstaw do piekarnika na kolejne 15 minut, aż sos się ładnie zapiecze. Wskazówka: aby gołąbki były miękkie, warto postarać się, aby wyciąć w całości twarde części z liści przed nałożeniem na nie farszu.

Jeśli chodzi o mięso użyte do nadziania gołąbków, można dowolnie łączyć różne rodzaje mięsa, jednak najbardziej soczysty farsz uzyskamy, wybierając mięso wołowe lub wieprzowe.

Czytaj dalej