Od dziś tylko tak smażę pieczarki, bo wychodzą przepysznie. Zapewnie o tym sposobie jeszcze nie słyszałaś

Pieczarki to bardzo popularny i smaczny składnik wielu potraw.

Grzyby te są bogatym źródłem białka i często eksperymentuję z nowymi daniami, w których mogę je wykorzystać. Bardzo smaczną propozycją są pieczarki gotowane po hiszpańsku – z dodatkiem białego wina i czosnku. To szybkie danie, które łatwo przyrządzić.

Składniki

  •  400 g pieczarek
  • ½ szklanki białego wytrawnego wina
  • ½ główki czosnku
  • ½ suszonej papryczki chili
  • pęczek pietruszki (świeżej)
  • oliwa z oliwek
  • sól do smaku

Przepis na smażone pieczarki z białym winem:

Kroimy grzyby, czosnek i paprykę. Na rozgrzaną patelnię wlewamy tyle oliwy, aby przykryć dno naczynia. Przez ok. 1 minutę smażymy na patelni paprykę i czosnek. Dodajemy grzyby i sól do smaku, całość dokładnie mieszamy.

Gdy grzyby zmiękną, dolewamy białe wino i gotujemy danie przez 5 minut do odparowania alkoholu. Na koniec dodajemy posiekaną pietruszkę i wszystko dusimy jeszcze przez 5 minut. Danie jest gotowe i może trafić na stół. Będzie smakować wszystkim domownikom.

Czosnek i papryka wzbogacają smak grzybów. Przygotowując potrawę możemy też wykorzystać małe pieczarki w całości. Takich grzybów nie trzeba kroić i wyglądają bardziej apetycznie. Smażone pieczarki to dobry pomysł na okres postu.

Mogą wtedy zastąpić dania mięsne i są bardzo sycące. Grzyby warto jednak jeść o każdej porze roku. Życzę smacznego!