Z pewnością każdy z nas choć raz miał dzień, w którym brakowało siły na cokolwiek, a już na pewno na gotowanie obiadu. Tymczasem chciałoby się zjeść coś pysznego z mięsem i przede wszystkim szybkiego w przygotowaniu.
W takich sytuacjach z pomocą przychodzi gulasz z kurczaka, zamknięty w słoikach. Nie ma nic szybszego niż odgrzać obiad z słoika. Szybko, prosto i pysznie. Zanim jednak nasz gulasz trafi na nasze talerze, a wcześniej do słoików i spiżarni, musimy go ugotować.
Myjemy dokładnie kurczaka, usuwamy skórę, oddzielamy mięso od kości i kroimy na kawałki. Stawiamy na kuchence rondel i do niego wsypujemy pieprz – w zależności od użytej ilości nasz gulasz może być bardzo lub mało ostry, sól i dodatkowe, ulubione przyprawy do smaku. Wkładamy do lodówki na 40 minut.
Tak przygotowane wkładamy do zimnego piekarnika i włączamy tak, by nagrzał się do 150 stopni, wraz ze słoikami w środku. Zostawiamy je na 4,5 godziny.