Domowy gulasz ze słoika z przepisu mojej babci. Robię zawsze więcej słoików bo jest przepyszny. Prosty przepis

Domowy gulasz z kurczaka w słoikach. Gwarantujemy, że wasza rodzina pokocha ten przepis!

Z pewnością każdy z nas choć raz miał dzień, w którym brakowało siły na cokolwiek, a już na pewno na gotowanie obiadu. Tymczasem chciałoby się zjeść coś pysznego z mięsem i przede wszystkim szybkiego w przygotowaniu.

W takich sytuacjach z pomocą przychodzi gulasz z kurczaka, zamknięty w słoikach. Nie ma nic szybszego niż odgrzać obiad z słoika. Szybko, prosto i pysznie. Zanim jednak nasz gulasz trafi na nasze talerze, a wcześniej do słoików i spiżarni, musimy go ugotować.

Potrzebne składniki:

  • kurczak – 2 kg na przykład udka
  • pieprz w ziarnach według uznania
  • sól – 20 g
  • liść laurowy według uznania

Przygotowanie:

Myjemy dokładnie kurczaka, usuwamy skórę, oddzielamy mięso od kości i kroimy na kawałki. Stawiamy na kuchence rondel i do niego wsypujemy pieprz – w zależności od użytej ilości nasz gulasz może być bardzo lub mało ostry, sól i dodatkowe, ulubione przyprawy do smaku. Wkładamy do lodówki na 40 minut. 

Musimy dokładnie umyć słoiki i je sterylizować. Na dnie każdego słoika układamy dwa liście laurowe i wsypujemy dziesięć ziaren pieprzu. Wkładamy mięso, ale niezbyt ciasno. Przykrywamy folią aluminiową. 

Tak przygotowane wkładamy do zimnego piekarnika i włączamy tak, by nagrzał się do 150 stopni, wraz ze słoikami w środku. Zostawiamy je na 4,5 godziny.

Po tym czasie wyłączamy piekarnik, ale słoiki zostawiamy na pół godziny, aby ostygły. Na koniec zakręcamy sterylnymi pokrywkami i odwracamy do góry nogami. Gulasz gotowy! Życzymy smacznego!