Nalewka z imbiru – pomaga w bólu głowy i stawów – szybki sprawdzony przepis

Składniki na nalewkę z imbiru:

  • korzeń z imbiru: 300 gram
  • brandy: 600 mililitrów
  • miód: 2 łyżki
  • sok wyciśnięty z jednej cytryny

Wykonanie:

Imbir obierz dokładnie, pokrój w plasterki i zalej brandy w szklanym pojemniku z nakrętką. Zakręć naczynie i odstaw na 14 dni w ciemne i chłodne miejsce. Co jakiś czas przemieszaj zawartość.

Po dwóch tygodniach przecedź wywar, dodaj miód oraz sok z cytryny. Wszystko wymieszaj. Gotową nalewkę szczelnie zamkniętą przechowuj w lodówce. Spożywaj ją 3 razy dziennie 1 łyżkę stołową nalewki, najlepiej przez głównymi posiłkami.

Nalewkę można też stosować doraźnie w przypadku bólu głowy lub stawów, jednak nie dłużej niż przez tydzień. Ból utrzymujący się tak długo należy zgłosić lekarzowi.

Herbatka imbirowa na infekcje

Oto przepis na rozgrzewającą i aromatyczną herbatkę z dodatkiem imbiru. Pomoże ona skutecznie rozprawić się z każdym przeziębieniem czy łamaniem w kościach.

Składniki:

  • woda: 2 szklanki
  • imbir: 5 cm korzenia
  • miód i sok wyciśnięty z cytryny

Wykonanie:

Obierz imbir, pokrój w plasterki i wrzuć do garnka z gotującą się wodą. Podgrzewaj imbir przez około pół godziny. Po tym czasie zdejmij garnek z gazu: herbatka jest gotowa do wypicia. Aby wzmocnić jej lecznicze właściwości, poczekaj aż wystygnie, a następnie dodaj do wywaru łyżkę miody oraz świeżo wyciśnięty sok z cytryny.

Dzięki tym składnikom herbatka będzie także smaczniejsza i orzeźwiająca.

Czytaj dalej