Do ciasta:
Do nadzienia:
Jabłka zetrzeć i przełożyć do garnka, następnie dodać cukier zwykły i waniliowy, dusić na małym ogniu, do momentu, kiedy jabłka zmiękną. Gdy to się stanie, należy zmniejszyć ogień i dodać sok z cytryny i kaszę mannę. W przypadku użycia bułki tartej konieczne będzie przesmażenie jej na suchej patelni przed dodaniem.
Gdy masa z jabłek jest gotowa, as zająć się przygotowaniem kruchego ciasta. Wszystkie pozostałe składniki dodajemy do miski i łączymy ze sobą, ugniatając. Warto jednak uważać ze śmietaną i ten składnik dodawać stopniowo, aby ciasto nie stało się zbyt rzadkie.
Gdy składniki się dokładnie połączą, należy powstałe ciasto uformować w kulkę i podzielić na dwie równe części, które należy owinąć folią spożywczą i schować do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyjąć obie porcje ciasta i rozwałkować.
Pierwszą część położyć na spodzie blachy (24×36 cm), wyłożyć na nią masę z jabłek, a następnie przykryć drugą porcją ciasta, którą należy regularnie nakłuć widelcem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego na 200 stopni i piec około 45 minut. Gdy ciasto ostygnie, polecam oprószyć je cukrem pudrem. To wszystko, smacznego!