Przepis, dzięki, któremu będziemy mogli zrobić pyszny i pachnący placek. Jest to ciasto, które nigdy się nie znudzi.

Szarlotka jest jednym z najsłynniejszych ciast w Europie, nic w tym dziwnego w końcu to tak prosty, a jednocześnie wyjątkowo pyszny deser. Jeżeli poszukujesz dobrego przepisu, aby taką smakowitą szarlotkę wykonać samodzielnie w domu, to znajdujesz się we właściwym miejscu!

Potrzebne składniki:

Do ciasta:

  • 250 ml śmietany
  • 500 g mąki pszennej
  • skórka z 1 cytryny
  • szczypta soli
  • 250 g masła
  • 2 jajka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • 200 g cukru pudru

Do nadzienia:

  • 1 kg jabłek
  • kasza manna lub bułka tarta (2-3 łyżki)
  • sok z jednej cytryny
  • łyżeczka cynamonu
  • cukier do smaku

Przygotowanie:

Jabłka zetrzeć i przełożyć do garnka, następnie dodać cukier zwykły i waniliowy, dusić na małym ogniu, do momentu, kiedy jabłka zmiękną. Gdy to się stanie, należy zmniejszyć ogień i dodać sok z cytryny i kaszę mannę. W przypadku użycia bułki tartej konieczne będzie przesmażenie jej na suchej patelni przed dodaniem.

Gdy masa z jabłek jest gotowa, as zająć się przygotowaniem kruchego ciasta. Wszystkie pozostałe składniki dodajemy do miski i łączymy ze sobą, ugniatając. Warto jednak uważać ze śmietaną i ten składnik dodawać stopniowo, aby ciasto nie stało się zbyt rzadkie.

Gdy składniki się dokładnie połączą, należy powstałe ciasto uformować w kulkę i podzielić na dwie równe części, które należy owinąć folią spożywczą i schować do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyjąć obie porcje ciasta i rozwałkować.

Pierwszą część położyć na spodzie blachy (24×36 cm), wyłożyć na nią masę z jabłek, a następnie przykryć drugą porcją ciasta, którą należy regularnie nakłuć widelcem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego na 200 stopni i piec około 45 minut. Gdy ciasto ostygnie, polecam oprószyć je cukrem pudrem. To wszystko, smacznego!