Jakie efekty można zaobserwować jedząc trzy jajka dziennie? Zmiany widoczne są już po tygodniu!
W obecnych czasach coraz większą popularnością cieszą się diety wegetariańskie i wegańskie. Duża ilość osób wybiera taki sposób odżywiania, rezygnując z produktów pochodzenia zwierzęcego, tym samym tracąc wiele świetnych składników odżywczych. Jajka stanowią niesamowicie ważny element zdrowej diety.
Jajka to naturalne bomby witaminowe. Jeżeli w śniadaniu pojawią się trzy jajka, pojawią się bardzo pozytywne efekty- poprawi się zdrowie, a organizm będzie bardziej odporny na wszelkie choroby. Sprawdź, co możesz zyskać jedząc jajka częściej.
Nie martw się cholesterolem w jajkach!
Jajka zawierają od 180 do 186mg cholesterolu, a twoja wątroba potrafi wyprodukować nawet 2000mg cholesterolu dziennie. Jajka mogą szkodliwy cholesterol zastąpić jego zdrowszym zamiennikiem. Co więcej, najnowsze badania dowodzą, że jajka zmniejszają ryzyko zachorowania na choroby serca.
Jajka sprawiają, że kości stają się silniejsze
Dzięki zawartości witaminy D i wapnia, jajka umacniają kości. Witamina D polepsza wchłanianie wapna i fosforu w organizmie, przez to zęby oraz kości są zdrowsze.
Dietetycy zalecają częste spożywanie jajek
Dwa jajka zawierają tyle samo białka co jedna porcja mięsa. Białko jest podstawowym budulcem naszych mięśni, dlatego aby były silne, niezbędne jest jego spożywanie. Jajka zawierają wartościowe białko, ale bez tłuszczu, który jest w mięsie.
Jajka są przepełnione składnikami odżywczymi, niezbędnymi dla rozwoju i wzrostu ciała
Jajka zawierają żelazo, fosfor, magnez, selen, witaminy A, E i B6 oraz ryboflawinę.
Jajka mogą pomóc w utracie wagi
Jajka zawierają kalorie, które są niezbędne do codziennych czynności. Do tego są wspaniałym źródłem składników odżywczych i witamin, które są wsparciem przy zrzucaniu zbędnych kilogramów.
Jajka są świetne na śniadanie
Według amerykańskich naukowców z Uniwersytetu Odżywiania (American College of Nutrition) oraz z Międzynarodowego Magazynu o Nadwadze (International Journal of Obesity), spożywanie jajek do śniadania zmniejsza szanse na objadanie się podczas reszty dnia.
W jajkach znajdują się składniki odpowiadające za prawidłową pracę wzroku
Niedobory witaminy A powodują ślepotę nocną, dlatego należy spożywać produkty bogate w tę witaminę, a znajduje się ona właśnie w jajkach. W żółtkach jajek występują dodatkowo luteina i zeaksantyna, które redukują ryzyko wystąpienia chorób takich jak katarakta i degeneracja siatkówki.
Jajka są bogate w białko zwierzęce
Jedno jajko zawiera około 6 gramów białka. Składnik ten jest niezwykle ważny podczas utraty wagi, a także w trakcie budowania mięśni oraz do utrzymania zdrowia i siły kości.