Przedstawimy Ci przepis na ciasto bez jajek i mąki. Ten szybki deser zaskoczy swoim smakiem oraz delikatnością. Zobacz.

Masz ochotę na coś słodkiego? Odwiedzili Cię niespodziewani goście? Przygotuj wspaniale puszyste ciasto, do którego nie potrzebujesz jajek ani mleka. Jest delikatne i mięciutkie, a dodatkowo bardzo smaczne.

Składniki:

Biała część:

  • 150 g cukru
  • 200 g mąki pszennej
  • 220 ml gorącej wody
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 60 ml oleju
  • szczypta soli

Ciemna część:

  • 180 g mąki pszennej
  • 150 g cukru
  • 30 g kakao
  • 240 ml gorącej wody
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 60 ml oleju
  • szczypta soli

Najpierw przygotuj jasne ciasto.

Gorącą wodę wymieszaj z esencją waniliową oraz olejem.

Mąkę przesiej i dodaj do niej pozostałe sypkie składniki.

Wymieszaj ze sobą, a następnie wsyp do części płynnej.

Połącz wszystko tak, aby powstała jednolita masa.

Przelej ją do wysmarowanej masłem formy na babkę z kominem. Możesz też użyć formy silikonowej. Potem przygotuj w analogiczny sposób ciemną część ciasta.

Wystarczy dodać kakao do sypkich składników. Kakaowe ciasto wylej na jasną warstwę. Piecz ok.40 min w 180 stopniach Celsjusza.

Na koniec możesz udekorować ciasto polewą czekoladową. Smacznego!