Koniecznie poznaj te przepisy na duszoną kapustę. Nie jadłaś jeszcze tak dobrej

Kapusta to nieocenione warzywo, które można przyrządzać na wiele sposobów.

Jej duszona wersja często gości na polskich stołach, szczególnie zimą, gdy w sklepach brak świeżych, aromatycznych warzyw. I dobrze, bo jest to warzywo bogate w witaminy i składniki odżywcze, zawierające duże ilości błonnika pokarmowego.

Dziś przedstawiamy trzy przepisy na duszoną kapustę – w wersji z mięsem lub alkoholem, w akompaniamencie innych warzyw i aromatycznych przypraw. Pychota!

Duszona biała kapusta z kiełbasą i wędzoną szynką

Przygotuj składniki:

  • 700g białej kapusty drobno pokrój. Kapustę należy posolić i odstawić na 10 minut, aby nieco zmiękła
  • 250g kiełbasy pokrój w półplasterki
  • 100g wędzonej szynki, 1 cebulę oraz 1 paprykę posiekaj w kosteczkę

W garnku z grubym dnem rozgrzej odrobinę oleju i podsmaż kiełbasę. Gdy będzie gotowa odłóż ją na osobny talerz i na tym samym oleju podsmaż cebulę. Teraz dodawaj stopniowo przygotowaną wcześniej kapustę, czekając aż każda porcja nieco zmniejszy swoją objętość. Całość gotuj przez 5 minut.

Po tym czasie dodaj do garnka szklankę wody oraz paprykę i duś do miękkości kapusty. Pod koniec dodaj kiełbasę, szynkę, 2 łyżki przecieru pomidorowego, a także przyprawy: łyżkę cukru, pół łyżeczki pieprzu czarnego, 3 liście laurowe oraz łyżkę posiekanego koperku. Tak przygotowana kapusta najlepiej smakuje podawana na gorąco.

Duszona odsłona kapusty czerwonej