Kapustę czerwoną średniej wielkości (ok. 1 kg) poszatkuj drobno. W dużym garnku rozpuść 2 łyżki masła i dodaj całą kapustę. Teraz pora na dodatki – wlej do garnka 50ml soku z czarnej porzeczki, 50ml soku jabłkowego, 1 łyżkę octu jabłkowego, 2 łyżki miodu oraz dodaj przyprawy: 6 goździków, 2 łyżeczki soli i pieprzu.
Całość zagotuj i duś pod przykryciem na małym ogniu przez 2-2,5 godziny, od czasu do czasu zamieszaj. Pod koniec gotowania zwiększ ogień na maksimum i doprowadź do wrzenia. Przez kilka minut odparowuj niepotrzebny płyn. Tak przygotowana kapusta czerwona najsmaczniejsza jest na następny dzień.
Na początku przygotuj:
Na patelni podsmaż mostek, tak by wytopił się z niego tłuszcz. W dużym garnku roztop 1 łyżkę masła i podsmaż kapustę wraz z cebulą i jabłkiem przez 2-3 minuty. Następnie wlej szklankę piwa, 2 łyżki octu jabłkowego oraz dodaj przyprawy: 2 łyżeczki soli, 1 łyżeczkę kminku, cukru oraz pieprzu.
Garnek przykryj pokrywką i duś 1 godzinę na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając. Gdy kapusta będzie już miękka dodaj mięso i całość jeszcze gotuj kilka minut. Gotowe! Duszona kapusta to ulubiony przez wielu dodatek do obiadu. Sycący, aromatyczny, podawany na ciepło rozgrzeje każdego.