Pyszne placki na kefirze – już nie jem chleba odkąd mam ten przepis. Wszyscy chwalą, więc dzielę się przepisem

Jeśli szukasz przepisu na pyszne, puszyste placuszki, które nie tylko zachwycą Cię swoim smakiem, ale także są proste i szybkie w przygotowaniu, właśnie znalazłeś się w idealnym miejscu. Jesteśmy pewni, że przepis ten zostanie z Tobą na dłużej!

Składniki potrzebne do przygotowania ciasta placuszków: 

  • kefir – 500 ml
  • soda oczyszczona – 1 łyżeczka
  • jajko – 1 szt.
  • olej roślinny – 2 łyżki
  • mąka – 0,5 kg
  • masło – 50 g
  • szczypta soli

Składniki potrzebne do przygotowania nadzienia do placuszków (do wyboru): 

  • ser biały doprawiony ziołami
  • podduszana kapusta lub grzyby
  • szynka z serem
  • puree ziemniaczane

Sposób przygotowania:

Przygotowany kefir wymieszaj razem z sodą oczyszczoną. Do całości dodaj jajko oraz olej roślinny, a następnie dokładnie wymieszaj do połączenia się składników. Do powstałej masy dodaj przesianą wcześniej mąkę. Ugniataj ciasto, a jeśli za bardzo klei się do rąk, możesz dodać do niego trochę wody. Pozostaw urobione ciasto na 10 – 15 minut pod przykryciem.

Podziel ciasto na mniejsze części, z których później uformujesz placuszki. Powinny mieć one 1 – 1,5 cm. Na samym środku rozwałkowanego placka ułóż przygotowany przez siebie farsz, a następnie zaklej placuszek tak, aby farsz nie wystawał na wierzch. Ulepione placuszki odstaw na kilka minut.

Na patelni rozgrzej olej roślinny i smaż placuszki aż do zarumienienia. Przygotowane masło rozpuść (na patelni lub w mikrofali) i po usmażeniu placuszków posmaruj nim każdy z nich. W zależności od tego, czy przygotowałeś je na słodko czy na słono, możesz posypać je solą lub cukrem pudrem.

Nie pozostaje już nic innego, jak tylko rozkoszować się przepysznym smakiem usmażonych placuszków. Smacznego!