Mięso mielone, twarożek, jajka, sól i pieprz wymieszaj razem mikserem w misce. Następnie dodaj startą na tartce cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. W osobnej misce wymieszaj wodę z bułką tartą, a potem połącz je z mięsem.
Z przygotowanej masy formuj kotlety w wybranej przez siebie, ale jednakowej wielkości i wykładaj je na wysmarowaną olejem blachę do pieczenia. Blachę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz je przez około 30-35 minut.
W zależności od rozmiarów klopsików czas smażenia może się różnić, dlatego warto po upływie wyznaczonego czasu sprawdzić je poprzez przekrojenie jednego kotleta na pół. Jeśli będzie jeszcze surowy w środku, pozostaw je w piekarniku na dodatkowe kilka minut.
W międzyczasie zajmij się przygotowaniem sosu. Zacznij od rozpuszczenia masła w rondelku. Gdy będzie już płynne, stopniowo dodawaj mąkę, jednocześnie energicznie mieszając. Kontynuuj gotowanie przez około 2 minuty, nie przerywając mieszania.