Przepis, którym zachwycisz gości niedzielnym obiadem. Pulpeciki podaj z sosem, który podkreśli ich smak.

Do mięsa dodaj startą cebulę i czosnek, który wcześniej przeciśniesz przez praskę. Do mięsa dodaj również bułkę tartą, którą wcześniej wymieszasz z wodą. Przygotuj blachę i posmaruj ją olejem. Z mięsa formuj kotlety i układaj je obok siebie. Kotlety piecz w temperaturze 180 stopni, przez około pół godziny.

W tym czasie możesz zrobić sos. Rozpuść w garnku masło, na małym ogniu i wsypuj do niego mąkę, całość mieszając, przez 2 minuty. W momencie, gdy mąka nabierze brązowego koloru, wlej gorącą wodę. Dodaj do niej śmietanę i przyprawy, a następnie dokładnie wszystko wymieszaj.

Aby mieć pewność, że klopsiki dobrze się upiekły, spróbuj jednego z nich. Podawaj klopsiki z tym, co najbardziej lubisz – ziemniakami, kaszą czy ulubioną surówką.

Czytaj dalej