Dawno nie zrobiłam tak puszystych kotlecików. Wszyscy chwalą, więc dzielę się przepisem

Przepyszny przepis na delikatne kotleciki z kurczaka. Przepis jest prosty, a wykonanie nie zajmie Ci wiele czasu.

Możesz usmażyć je na patelni lub upiec w piekarniku, dzięki temu będą bardziej dietetyczne. Jeśli chcesz możesz dorzucić jako farsz kawałek sera mozzarelli. Dzięki płatkom owsianym, kotleciki są soczyste oraz bardzo sycące.

Składniki: 

  • 500 g mielonego mięsa z pierśi kurczaka
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1/2 szklanki mleka (lub wody)
  • 1 cebula
  • papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Przygotowanie: 

Wraz z mlekiem/wodą oraz jajkiem wymieszaj płatki owsiane i pozostaw na 20 minut. Cebulkę oraz czosnek drobno posiekaj i wymieszaj z mięsem. Wcześniej przygotowane płatki owsiane wymieszaj z papryką oraz solą i pieprzem. Uformuj klopsiki (wielkości mniejszej niż piąstka.

Smaż na dobrze rozgrzanej patelni na oleju z obu stron. Opcjonalnie możesz również zrobić panierkę ze zmiażdżonych orzechów, dzięki temu otrzymasz niezwykle chrupiącą skórkę.

Najlepiej smakują z kwaśną śmietaną lub sosem słodko-kwaśnym. Gotowe. SMACZNEGO!