Marzą Ci się soczyste i miękkie kotlety – Poznaj moją sztuczkę na panierowanie kotletów.

Jak panierować kotlety, aby mięso było miękkie, soczyste i praktycznie rozpływało się w ustach? Poniżej trik, który powinna zastosować każda gospodyni domowa, a jej kotlety na pewno nie będą miały sobie równych i wzbudzą zachwyt całej rodziny.

Niektórzy twierdzą, że do stworzenia najlepszych na świecie kotletów schabowych niezbędna jest frytownica oraz specjalny rodzaj bułki tartej. Nie jest to jednak prawda. Dużo lepsze rezultaty daje namoczenie gotowych kotletów w mleku (na godzinę, a najlepiej na całą noc), wówczas po usmażeniu będą miękkie i soczyste.

By zaś wyjątkowa była także sama panierka wystarczą dwa sekretne składniki: dodatek piwa oraz półgruba mąka. Panierować należy najpierw w mące, następnie w jajku z piwem, ponownie w mące, znowu w jajku, i dopiero wówczas- w bułce tartej.

Ten sposób gwarantuje, że od tej pory każdy obiad, na który podamy kotlety usmażone w ten właśnie sposób będzie niesamowitym doświadczeniem dla podniebienia.  Skorzystaj z przepisu poniżej a nigdy już nie zrobisz kotletów w inny sposób!

Składniki:

  • wieprzowina
  • bułka tarta
  • czerstwe rogaliki
  • kilka kromek chleba
  • mleko
  • mąka
  • jajka
  • jasne piwo

Przygotowanie:

Mięso posolić i namoczyć w mleku przynajmniej przez jedną godzinę, a najlepiej zostawić tak na całą noc, dzięki czemu po usmażeniu kotlety będą wyjątkowo miękkie. Po wyjęciu przygotowanego mięsa z marynaty panierujemy je, a następnie smażymy.

Starte, czerstwe pieczywo mieszamy z gotową bułką tartą, jajka mieszamy z piwem i wlewamy do osobnej miski, przygotowujemy także półmisek z mąką. Mięso obtaczamy w następujący sposób: najpierw w mące, następnie w jajkach wymieszanych z piwem, znowu w mące, po raz kolejny w jajkach, i na koniec w bułce tartej.

Smażymy na smalcu. Jeśli zależy nam na wyjątkowo soczystym i delikatnym mięsie oraz chrupiącej bułce tartej z użyciem minimum tłuszczu możemy przygotować ją samodzielnie. W tym celu nagrzewamy piekarnik do 110 stopni C.

Grube kromki chleba wkładamy do formy do pieczenia, po czym przykrywamy je warstwą kromek usmażonych wcześniej na patelni. Pieczemy pod przykryciem przez ok. 45 minut. Wystarczy zmielić i własna bułka tarta gotowa. Idealna do panierowania, z niewielką ilością dodatkowego tłuszczu.

Smacznego!