Jest to bardzo łatwy i tani przepis, który pokocha cała rodzina.

Oto prosty i szybki przepis na sycące, starodawne danie, które jest łatwe do wykonania i tanie!

Kapusta po morawsku to wspaniała propozycja na obiad. Świetnie nadaje się na danie główne, a każdy, kto jej spróbował, będzie chciał zjeść ją ponownie.

Składniki na 12 sztuk

  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 300 g kapusty
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany (lub majonezu)
  • 3 gałązki pietruszki
  • 150 g dowolnego mięsa mielonego
  • 75g cebuli

Sposób przygotowania:

Obrać i umyć cebulę. Następnie umyj kapustę i zetrzyj ją drobno razem z cebulą. Możesz też posiekać ją nożem.

Umieść je w misce. Zalej je wrzącą wodą i pozostaw na 2 minuty. Następnie odcedź. Następnie umyj pietruszkę i drobno ją posiekaj. Dodaj mięso, pietruszkę i cebulę do kapusty i ziemniaków.

Wmieszać śmietanę, pianę z białek, mąkę i przyprawy. Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać ręcznie. Z masy uformować małe kulki i spłaszczyć je. Kotlety układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C, do uzyskania złotego koloru.

Gdy ser się rozpuści, posmaruj je masłem i podawaj z wybranym sosem. Doskonale komponują się z frytkami lub pieczonymi ziemniakami, sałatką lub bukietem warzyw. Smacznego!