Krem paryski – szybkie i efektywne przygotowanie – doskonała konsystencja i smak.

Krem o konsystencji przypominającej chmurkę. Idealnie nadaje się do dekorowania, wypełniania, a co najważniejsze, ma wyjątkowy smak.

Przepis można przygotować na dwa sposoby. Cukiernik poleca pierwszą wersję. Natomiast druga zawiera tylko 2 produkty, ale zachowuje pyszny smak.

Paryski krem cukierniczy

Składniki:

  • 30 dkg cukru pudru
  • 30 dkg masła
  • 15 dkg kakao
  • 250 ml bitej śmietany (minimum 33%)

Sposób przygotowania:

Umieść śmietanę w teflonowej misce. Doprowadź śmietanę i cukier do wrzenia. Wymieszaj składniki w rondelku, aż osiągną temperaturę 115°C. Powinno to zająć od 5 do 7 minut. Wyłącz ogień i dodaj kakao. Wymieszaj wszystkie składniki, aż uzyskasz gładką masę.

Wmieszaj masło do masy i upewnij się, że dobrze się połączyło. Pozostaw masę do ostygnięcia. Umieść miskę w lodówce na noc. Następnego dnia wymieszaj składniki w misce. Teraz krem jest gotowy. Można go używać do dekorowania ciast i do klejenia.

II przepis – Krem paryski z dwóch składników

Ten krem jest często przygotowywany w domu, mimo że nie jest znany pod swoją nazwą.

Składniki:

  • 250 ml bitej śmietany (33% lub więcej)
  • 100 g czekolady

Przygotowanie:

Umieść śmietankę w rondelku. Dodaj posiekaną czekoladę, podgrzewając ją. Mieszaj czekoladę, aż się rozpuści.

Gdy na ściankach rondla pojawią się pęcherzyki powietrza, przestań mieszać. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia, a następnie wstawić do lodówki na co najwyżej 12 godzin.

Po schłodzeniu kremu można go następnego dnia przez kilka minut ubijać w rondelku. Kremu można używać do dekorowania lub wypełniania wypieków.