Deser kremowy w 5 min – delikatny i lekki. Dozwolony nawet przy diecie.

Deser + dieta to połączenie bardzo rzadko zestawiane jest razem. Jednak delikatny i lekki deser kremowy przygotowany z mniej kalorycznych produktów pozwoli Ci cieszyć się jego obłędnym smakiem.

Krem bawarski, bo tak często jest on nazywany ma podobną gęstość, jak galaretka. Dzięki temu równie dobrze może być wykorzystywany z przeznaczeniem na masę w cieście, jak i wypełnienie naleśników.

Do jego wykonania będziemy potrzebowali:

  • 1,5 szklanki mleka
  • Cukier wedle uznania
  • 3 żółtka
  • 300 ml śmietany
  • 4 łyżki wody
  • Ekstrakt z wanilii
  • 1 łyżka żelatyny

Sposób wykonania:

Żółtka należy utrzepać z cukrem i chwilę gotować na małym ogniu. Wlać mleko do rondla, w celu jego podgrzania przez 10 minut. Należy pamiętać, aby mleko wlewać cienkim strumieniem oraz o niedoprowadzaniu go do wrzenia. Odstawić do wystudzenia.

Śmietanę zawierającą niską zawartość tłuszczu lub jogurt naturalny ubić z ekstraktem waniliowym. Przygotować żelatynę według przepisu zawartego na opakowaniu i dodać do powstałej wcześniej mieszanki mleka i jajek. Połączyć ze sobą i odstawić.

Wcześniej przygotowaną śmietanę lub jogurt wymieszać z pozostałymi składnikami. Odłożyć do lodówki na czas zastygnięcia i poczekać. Naprawdę warto! Ilość dodanej żelatyny decyduje o gęstości całego deseru. Jeśli spodobał Ci się przepis podziel się nim ze swoją przyjaciółką.

Niech ona również zakocha się w jego niesamowitym smaku. Życzę smacznego!