Królowa Śniegu – Pyszna roladka biszkoptowa ze śmietankowym nadzieniem. 30 min i gotowe

Przenieśmy królowe śniegu z kart bajek, na stół. Całość zaklęta będzie w pysznym cieście biszkoptowym, o śmietankowym nadzieniu.

Do upieczenia „Królowej śniegu” będziesz potrzebować: 

  • 4 jaja,
  • 4 łyżki wręcz wrzącej wody,
  • 120 gram cukru,
  • 70 gram mąki pszennej,
  • 50 gram mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżka proszku do pieczenia,
  • 200 gramów serka twarogowego,
  • 100 gram śmietany 30%,
  • 100 gram masła,
  • 5 łyżek skondensowanego mleka.

Przygotowanie:

Przygotuj piekarnik, nagrzewając go do 180 stopni Celsiusa. Mąkę, skrobię oraz proszek do pieczenia wymieszaj w misce.

Do osobnej miski rozbij cztery jajka, kolejno dodaj gorącą wodę i ubij mikserem, do momentu aż pojawią się duże bąble. Następnie dodaj cukier i w ciągu dalszym mieszaj. Do mieszaniny dodaj mąkę i wymieszaj całość łyżką. Blachę do pieczenia posmaruj masłem i ułóż w niej papier do pieczenia. Do przygotowanej blaszki wlej ciasto i włóż do wcześniej rozgrzanego piekarnika, na 12 minut.

Gdy ciasto jest w piekarniku, zajmij się śmietankowym nadzieniem. Twarożek, śmietanę, masło i skondensowane mleko zmiksuj razem. Gotową masę odłóż do lodówki.

Gotowy biszkopt wyjmij z piekarnika na ręcznik lub silikonową matę, a następnie zwiń z ręcznikiem w luźny wałek. Ciasto pozostaw na parę minut, w celu ostygnięcia.

Ostudzone ciasto odwiń, delikatnie posmaruj masą i ponownie zawiń. Wałek z ciasta owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na dwie godziny.

Ciasto gotowe! Możesz polać je z wierzchu czekoladą, lub posypać cukrem pudrem. Podawaj pokrojone na kawałki, smacznego!