Ich przygotowanie zajmuje tylko kilka minut, a potem można czekać, aż cała partia się upiecze. Dzięki temu stanowią pyszną przekąskę dla dużych i małych.

Pyszne ciasteczka budyniowe. Te ciasteczka cudownie pachną po upieczeniu i są równie pyszne w smaku.

Ciasteczka te są zrobione z domowego budyniu waniliowego, a ich przygotowanie zajmuje bardzo mało czasu. Są pyszne, wyglądają niesamowicie, a po upieczeniu wypełniają dom wspaniałym waniliowym aromatem.

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 250g masła
  • 150g cukru pudru
  • 3 budynie o smaku waniliowym2 łyżki rumu
  • 2 łyżki rumu
  • 2 żółtka

Nadzienie:

  • nutella
  • dżem
  • Marmolada

Mąkę wymieszaj w misce. Do miski dodaj proszek budyniowy. Wmieszaj miękkie masło, rum i żółtka. Połącz wszystkie składniki, aż powstanie jednolite ciasto. Wstaw do lodówki.

Po schłodzeniu ciasta rozwałkuj je na grubość 3-4 mm. Następnie wytnij ulubione kształty za pomocą wykrawacza do ciasta. Umieść ciasto na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 8-10 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

Po ostygnięciu ciastek posmaruj je nutellą lub dżemem, a następnie przykryj kolejnym ciastkiem. Możesz zostawić je na noc na blacie lub stole. Następnego dnia można je włożyć do foremki.

Po 2-3 dniach ciastka staną się miękkie. Smacznego!