Przepis na pieczone kawałki kurczaka w stylu gyros – Najlepiej przygotowane mięso, jakie dotąd jadłam.

Kawałki kurczaka pieczone w sosie śmietanowo-musztardowym Jest to rewelacyjne danie na rodzinny obiad lub na spontaniczne spotkanie z przyjaciółmi!

Składniki:

  • 1 łyżka stołowa musztardy,
  • 200 ml śmietany,
  • po 1 łyżeczce ziół: koperek, rozmaryn, gyros,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 4 piersi z kurczaka,
  • sól i pieprz do smaku,
  • tłuszcz do posmarowania naczynia.

Sposób przygotowania:

Przygotować naczynie żaroodporne i posmarować tłuszczem (np. oliwą lub olejem). Następnie przygotować pierś z kurczaka. Starannie umyć, oczyścić z błonek i osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić kurczaka na kawałki (większa kostka) i przyprawić wedle uznania solą i pieprzem.

Umieścić kąski równomiernie w naczyniu żaroodpornym. Posypać suszonym koperkiem i rozmarynem. W następnej kolejności należy przygotować sos, w którym kurczak będzie zapiekany. Do miseczki wlać śmietankę, wcisnąć czosnek, dodać łyżkę musztardy (można więcej, jeśli ktoś lubi ostrzejszy smak).

Wymieszać energicznie i dodać przyprawę gyros (ewentualnie suszoną paprykę lub przyprawę do kurczaka złocistego). Zalać kurczaka. Przykryć folią aluminiową i umieścić w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. Czas pieczenia: 40-50 minut.