Przygotować naczynie żaroodporne i posmarować tłuszczem (np. oliwą lub olejem). Następnie przygotować pierś z kurczaka. Starannie umyć, oczyścić z błonek i osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić kurczaka na kawałki (większa kostka) i przyprawić wedle uznania solą i pieprzem.
Umieścić kąski równomiernie w naczyniu żaroodpornym. Posypać suszonym koperkiem i rozmarynem. W następnej kolejności należy przygotować sos, w którym kurczak będzie zapiekany. Do miseczki wlać śmietankę, wcisnąć czosnek, dodać łyżkę musztardy (można więcej, jeśli ktoś lubi ostrzejszy smak).
Wymieszać energicznie i dodać przyprawę gyros (ewentualnie suszoną paprykę lub przyprawę do kurczaka złocistego). Zalać kurczaka. Przykryć folią aluminiową i umieścić w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. Czas pieczenia: 40-50 minut.