Łatwa i delikatna rolada w dwóch wersjach z mięsem lub bez – zawsze wychodzi pyszna – mój numer jeden wśród dań na święta i na co dzień.

To prosta rolada idealna na świąteczny stół. Może przybierać różne warianty z mięsem lub bez. To niebanalny przepis na święta i nie tylko.

Wyjątkowa rolada to pyszne uzupełnienie niedzielnego menu. U mnie w domu domownicy jedzą ją bez dodatków, kroję i znika raz dwa. Tradycyjna rolada przygotowywana jest od święta, ale lubimy ją również zjeść w inne pory roku.

Składniki potrzebne do przygotowania rolady:

  • 5-6 rogali (najlepiej starszych delikatnie podsuszonych)
  • 2 jajka
  • 1 cebula (mniejsza)
  • 70 g masła
  • natka pietruszki
  • szczypiorek
  • bazylia
  • oliwki
  • odrobina octu
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • mleko (do zamoczenia rogalików)
  • sól
  • vegeta
  • pieprz czarny, oregano majeranek
  • szynka, wędzone mięso (opcjonalnie)

Przygotowanie: