Łatwa i delikatna rolada w dwóch wersjach z mięsem lub bez – zawsze wychodzi pyszna – mój numer jeden wśród dań na święta i na co dzień.

Cebulę pokrój drobno, polej ją odrobiną octu i przypraw ziołami. Następnie podsmaż ją na patelni, aż do uzyskania złocistego koloru. Rogale pokrój w drobną kostkę i zamocz w mleku. Posyp solą, oregano, gałką muszkatołową i ziołami.

Przez praskę przeciśnij dwa ząbki czosnku i dodaj do rogali. Na tym etapie jeśli zdecydowałeś się na szynkę lub wędzone mięso dodaj je do reszty składników. Do masy dodaj 2 jajka i cebulę.

Całość zmiksuj i włóż do worków, które zawiąż. Następnie tak zawiązane woreczki umieść w naczyniu do pieczenia, które wypełnij wodą. Gotuj przez około 15 minut najpierw z jednej strony, a później przełóż na drugą. Nie przykrywaj naczynia, żeby wypełnienie nie pękało.

Po ugotowaniu ostudź i pokrój. To świetna przekąska podawana również na zimno. Smacznego!

Czytaj dalej