Przepis od siostry na majonez to strzał w dziesiątkę – Można zrobić go w 1 minutę bez dodatku jajek i octu.

Lekki domowy majonez na bazie kwaśnej śmietany. Idealny do sałatek na święta, czy nawet potraw mięsnych i rybnych. W dodatku jest dietetyczny, więc nie musimy się martwić o dodatkowe kilogramy. Pozostaje nam tylko cieszyć się jego smakiem.

Potrzebne składniki:

  • szczypta soli i czarnego pieprzu
  • mała cebula – 1szt.
  • ogórek konserwowy – 1szt.
  • musztarda – 1 łyżeczka
  • marynowany ogórek – 1 łyżka
  • oliwa lub olej słonecznikowy – 1 łyżka
  • kwaśna śmietana o niskiej zawartości tłuszczu – 1 szklanka

Sposób przygotowania:

Cebule z ogórkiem musimy zetrzeć na tarce. Potem wszystkie składniki lądują w blenderze. Mieszamy tak długo, aż uzyskamy gładką masę, która dodatkowo jest od razu gotowa do spożycia. Ten sos również należy przechowywać w lodówce.

Trzeci przepis: