Jeśli lubisz szybkie i proste rozwiązania, z pewnością poszukujesz też unikatowych przepisów, które pozwolą Ci zaskoczyć bliskich, a jednocześnie nie zamienią Twojego weekendu w nadgodziny spędzone w kuchni przy piekarniku.
Nie ma przecież nic cenniejszego, niż chwile spędzone z rodziną i przyjaciółmi. Chcielibyśmy jednak umilić je jakąś wyjątkową potrawą, a wspólne popołudnie zwieńczyć pysznym deserem. Tylko jak pogodzić ze sobą te dwie istotne dla nas strony?
Odpowiedź na to pytanie pomogła mi odnaleźć moja przyjaciółka, która jest mistrzynią prostej kuchni, a jednocześnie zawsze serwuje dania, które najbardziej zachwycają. Ja postanowiłam się tym z Tobą podzielić. Po pysznym obiedzie pojawiła się ochota na deser, ale nie masz ochoty na pieczenie kolejnego ciasta?
A może znajomi wpadną w odwiedziny, a Ty nie masz zbyt wiele czasu na przygotowanie słodkości? W obliczu konieczności pojechania do sklepu po składniki, zagniatania ciasta i sprzątania całej kuchni po przygotowaniu jednego deseru, tracisz chęć na przyjmowanie gości?
Zapomnij o tym! Na pewno masz w domu produkty potrzebne do przygotowania pysznego deseru, ponieważ ten przepis został stworzony specjalnie na takie okazje! Gdzieś w spiżarce na pewno chowa się jakaś puszka ananasów. Sięgnij po nią i zaczynamy!
Potrzebujemy:
- Ananas w zalewie 380 g
- Twaróg 800 g
- Żelatyna 30 g
- Woda 100 ml
- Przyda się również silikonowa forma, np. keksówka.
Przygotowanie:
1. Wyjmujemy ananasy z puszki i odcedzamy, zlewając syrop do miski – będzie nam jeszcze potrzebny.
2. Rozpuszczamy żelatynę w 100 ml bardzo ciepłej wody.
3. Blendujemy twaróg razem z sokiem z ananasów. Dodajemy rozpuszczoną żelatynę i wszystko jeszcze chwilę miksujemy na gładką masę.
4. Dodajemy odcedzone wcześniej kawałki ananasa. Możemy zamieszać masę łyżką.
5. Przelewamy całość do silikonowej formy i odstawiamy do lodówki na przynajmniej 2 godziny.
6. Przed podaniem kroimy nasz deser w plastry i serwujemy na zimno.