Herbata z dodatkiem liścia laurowego to remedium na wiele dolegliwości oraz chorób. Przepis.

Liść laurowy kojarzony jest jako dodatek do zup, mięs i wielu innych dań. Okazuje się, że ma on także właściwości lecznicze, pomaga w walce z kaszlem i nie tylko.

Liść laurowy zawiera wiele cennych składników odżywczych — magnez, wapń, potas to tylko kilka z nich. Jest także źródłem witamin A i C oraz kwasu foliowego. Poza tym zawiera inne składniki aktywne, które sprawiają, że jest on niezawodnym wspomagaczem podczas walki z kaszlem.

Herbatka sporządzona z liści laurowych pomaga w walce z:

  • konwulsją
  • zapaleniem pęcherza
  • zmęczeniem psychicznym oraz mięśniowym
  • infekcjami skórnymi
  • reumatyzmem i artretyzmem
  • ostrymi bólami głowy i migrenami
  • nadmiernym gromadzeniem się wody w organizmie
  • wysokim ciśnieniem krwi
  • bezsennością oraz chrapaniem
  • zapaleniem ucha
  • zapaleniem cewki moczowej
  • zespołem napięcia przedmiesiączkowego
  • wzdęciami i niestrawnościom
  • brakiem energii
  • problemami z nerwem kulszowym
  • niegroźnymi zatruciami organizmu

Ważne! Jeżeli któryś z objawów się nasila zgłoś się do lekarza, ponieważ może być to coś poważniejszego.

Składniki na 1 filiżankę napoju:

  • Miód
  • Cytryna
  • 5 liści laurowych

Wykonanie:

Przygotuj filiżankę, pokrusz do niej liście laurowe i zalej je wrzącą wodą. Pozostaw napój 10 minut, aby się zaparzył. Następnie przecedź herbatę przez sitko. Po ostygnięciu do herbaty możesz dodać cytrynę oraz miód do smaku.

Nigdy nie dodawaj ich do gorącego napoju, ponieważ możesz „zabić” wszystkie wartości odżywcze, które się w nich znajdują. Początkowo smak naparu może odstraszać, ale z upływem czasu zaczniesz go akceptować.

Napar pij raz dziennie w trakcie przeziębienia lub zapobiegawczo. Nie stosuj kuracji dłużej niż 10 dni. Herbaty nie powinny pić dzieci, kobiety w ciąży i karmiące piersią oraz osoby mające problemy z krzepnięciem krwi.

Dużo zdrówka!