Liść laurowy zawiera wiele cennych składników odżywczych — magnez, wapń, potas to tylko kilka z nich. Jest także źródłem witamin A i C oraz kwasu foliowego. Poza tym zawiera inne składniki aktywne, które sprawiają, że jest on niezawodnym wspomagaczem podczas walki z kaszlem.
Ważne! Jeżeli któryś z objawów się nasila zgłoś się do lekarza, ponieważ może być to coś poważniejszego.
Przygotuj filiżankę, pokrusz do niej liście laurowe i zalej je wrzącą wodą. Pozostaw napój 10 minut, aby się zaparzył. Następnie przecedź herbatę przez sitko. Po ostygnięciu do herbaty możesz dodać cytrynę oraz miód do smaku.
Nigdy nie dodawaj ich do gorącego napoju, ponieważ możesz „zabić” wszystkie wartości odżywcze, które się w nich znajdują. Początkowo smak naparu może odstraszać, ale z upływem czasu zaczniesz go akceptować.
Napar pij raz dziennie w trakcie przeziębienia lub zapobiegawczo. Nie stosuj kuracji dłużej niż 10 dni. Herbaty nie powinny pić dzieci, kobiety w ciąży i karmiące piersią oraz osoby mające problemy z krzepnięciem krwi.