Zrób domowe lody lepsze niż sklepowe – 4 składniki i gotowe. Smakują jak z lat 80’tych. Obłędny smak

Do zagotowanego mleka dodaj wanilię i wsyp cukier. Powstała masa musi ostygnąć, w tym celu odłóż ją na bok i poczekaj. Musisz odseparować żółtka od białka jajek – gdy już to zrobisz, ubij żółtka i dodaj je do powstałej wcześniej masy.

Zagotuj zawartość pojemnika. Cały czas mieszaj składniki, możesz przestać dopiero, gdy zgęstnieją i swoją masą będą przypominały mleko skondensowane. Czas na ubicie śmietany – zrób to w oddzielnym pojemniku.

Kolejnym krokiem jest zmieszanie obu mas, które następnie należy umieścić w zamrażarce. Jeśli chcesz, aby Twoje lody były bardziej puszyste i nie miały w sobie grudek, możesz co godzinę mieszać powstałą masę.

Aby zrobić lody na bazie samej śmietany, potrzebujesz:

  • 200ml 12 procentowej śmietany,
  • 500ml 36 procentowej śmietany,
  • 4 żółtek,
  • 2g wanilii
  • szklankę cukru pudru.

Pierwszym krokiem jest wymieszanie żółtek i cukru pudru. Do tej mieszanki dodaj 12 procentową śmietanę i wszystko wymieszaj. Do uzyskanej masy dodaj wanilię.