Jeśli cierpisz, na którekolwiek z wymienionych objawów i podejrzewasz, że może być to związane z niedoborem magnezu koniecznie powinieneś wprowadzić do swojej diety produkty bogate w magnez.
Innymi źródłami magnezu są produkty zbożowe, takie jak kasza gryczana, ale też rośliny strączkowe, orzechy, owoce morza, kakao. Poszerz więc też swoją dietę o np. awokado, dynię, ryby, nasiona słonecznika, orzechy nerkowca, migdały, siemię lniane, a także przyprawy takie jak kminek, pietruszkę, gorczycę czy koper włoski.
Zapotrzebowanie na magnez jest uwarunkowane trybem naszego życia, płcią oraz wiekiem. Narodowy Instytut Zdrowia w Stanach Zjednoczonych zaleca średnie dzienne spożycie magnezu na poziomie 310 miligram dla kobiet i 400 miligram dla mężczyzn. U dzieci i młodzieży ta dawka jest większa, ponieważ magnez odpowiada za prawidłowy rozwój dzieci.