Patyczki do szaszłyków to świetny sposób na zrobienie makaronu – jestem jeszcze kucharką, ale to nowy pomysł, który wszyscy uwielbiają.

Makaron może występować w wielu postaciach: zapiekany, z sosami lub smażony. Jest wiele sposobów na przyrządzenie makaronu. W tym przepisie przedstawimy makaron w formie szaszłyków.

Do przygotowania szaszłyków z makaronu potrzebne są następujące składniki:

  • 250 g makaronu penne
  • Do ugotowania makaronu należy użyć 800 ml wody, łyżeczki soli i łyżeczki oliwy z oliwek.
  • 200 g startego sera (w zależności od upodobań, ale równie dobrze sprawdzi się cheddar lub gouda).
  • 200 g kiełbasy można zastąpić salami lub plasterkami marynowanej wieprzowiny.
  • Można wybrać oliwki zielone lub czarne. Ilość zależy od Twoich potrzeb. W naszym przypadku jest to 10
  • zielonych i 8 czarnych.
  • 15 gramów kukurydzy
  • 2 łyżki ketchupu (ketchup można zastąpić koncentratem pomidorowym).
  • 9 patyczków do szaszłyków.

Zabierzmy się do przygotowania.