Czekoladowy mannik – To szybkie, pyszne i proste ciasto zaskoczy Twoich niedzielnych gości.

Czekoladowy mannik to ciasto zawsze wychodzi idealnie. To ciasto nie wymaga jajek.

Jest to bardzo pyszne ciasto, które pokochają wszyscy miłośnicy słodkości. Czekoladowy ma bogaty smak, można dodatkowo dodać do ciasta orzechy.

Składniki:

  • Mąką pszenna 200 g
  • Kasza manna 200 g
  • Cukier 180-200 g
  • woda 180 ml
  • kakao 4 łyżki
  • Proszek do pieczenia 10 g
  • Cukier waniliowy 10 g
  • olej słonecznikowy 120 g
  • Rodzynki do smaku

Wykonanie:

W misce wymieszaj kasze manną z cukrem waniliowym, zwykłym cukrem i dodaj wodę. Wszystko wymieszaj i odstaw na 2-3 godziny do lodówki.

Jeśli chcesz stworzyć deser do porannej kawy, ciasto powinni pozostać pod przykryciem w lodówce na noc. Po tym czasie do masy wlej olej, wsyp kakao. Całość dokładnie wymieszaj. Mąkę z proszkiem co pieczenie przesiej bezpośrednio do miski z powstałą masą. Całość wymieszaj, dodaj rodzynki. Formę do pieczenia wysmaruj olejem roślinnym i obsyp mąką.

Ciasto przelej do formy, włóż do piekarnika, piec przez 40-45 min w temperaturze 190 stopni. Pod koniec pieczenia za pomocą patyczka sprawdź, czy ciasto nie jest surowe.

Ostudzone ciasto posyp cukrem pudrem lub udekoruj za pomocą ulubionej polewy. Ciasto można również przekroić na połowę, wysmaruj dżemem lub kremem.