Mięso marynowane z cebulą – idealna przystawka na każde przyjęcie. Lepsze niż jakakolwiek szynka

Mięso wieprzowe często gości na polskich stołach. Uwielbiamy je pod postacią sznycli, kotletów i najróżniejszych pieczeni.

Zazwyczaj pieczemy je w piekarniku lub smażymy na patelni. Nie często ja jednak gotujemy. Dlatego prezentujemy Ci przepis na doskonałą przystawkę z marynowanej wieprzowiny.

Ugotowane w przyprawach, a następnie zamarynowane w aromatycznym occie balsamicznym mięso z pewnością skradnie serca i podniebienia całej Twojej rodziny. Do przygotowania wykorzystaj łopatkę wieprzową, szynkę lub karczek. Możesz też spróbować zamarynować w ten sposób wołowinę, a zamiast kolendry dodać np. siekany koperek, świeżą bazylię lub tymianek.

Potrzebne składniki:

  • 1/2 kg wieprzowiny (np. łopatki wieprzowej)
  • 3 średnie cebule
  • 1 średnia papryczka chili
  • mały pęczek kolendry
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki wody
  • sok wyciśnięty z cytryny
  • 4 suszone goździki
  • 3 ziarenka czarnego pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 0,5 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 3 płaskie łyżki cukru
  • 4 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

Mięso umyj, zanurz w gotującej się wodzie. Dodaj cebulę, ziarna pieprzu, goździki i liście laurowe.  Od momentu ponownego zagotowania trzymaj na ogniu około pół godziny. Po tym czasie posól, wymieszaj i gotuj jeszcze dziesięć minut lub do całkowitej miękkości mięsa. Wyjmij z wody i odstaw na bok, by przestygło.