Przedstawiony przepis łączy najlepszej jakości mięso mielone z kurczaka z białą kapustą oraz twarogiem. Kapusta jest warzywem niskokalorycznym, bogatym w błonnik. Poprawia on trawienie i pracę jelit. Biała kapusta często stosowana jest w dietach odchudzających. Podobnie twaróg, który zawiera niewiele kalorii, ale dużo białka.
Kotleciki przygotowujemy bez mąki i chleba, co zmniejsza ich kaloryczność. Nie smażymy ich na oleju, więc nie przesiąkają tłuszczem. Tak przygotowane są pyszne, niskokaloryczne i bardziej zdrowe. Sprawia to, że kotleciki mięsno-warzywne są idealne dla osób, które dbają o sylwetkę i chcą schudnąć.
Mięso mielone wymieszaj z solą, pieprzem i chmielem suneli. Kapustę umyj i poszatkuj na drobno. W osobnym naczyniu wymieszaj ser twarogowy z jajkiem. Gotową mieszankę przełóż do miski z mięsem. Zamieszaj. Dodaj rozdrobnioną kapustę i posiekany koperek.
Ponownie dokładnie wymieszaj, żeby wszystkie składniki się połączyły. Przygotowana masa powinna wystarczyć na 12 kotlecików. Włącz piekarnik, ustaw na 180 stopni i wyłóż pergaminem blaszkę do pieczenia. Zmocz ręce wodą i zacznij formować kotleciki. Układaj je na blaszce. Całość włóż do nagrzanego piekarnika na 30 minut.