Przepis mojej babci na miękką i soczystą roladę z mięsa mielonego: Jest to pyszne danie, które wszyscy pokochają. Oto przepis.

Najlepiej będzie smakować, jeśli mięso zostanie przygotowane dzień wcześniej i przez noc będzie przechowywane w lodówce. Mięso mielone i mleko połączyć z przyprawami, solą, pieprzem, przyprawami i drobno posiekanym lub rozgniecionym ząbkiem czosnku. Można również lekko posolić.

Następnego dnia mięso dzielimy na równe porcje. Można uformować dwa płaskie prostokątne placki. Każdy placek posmarować musztardą lub ketchupem, a następnie posypać startym serem.

Zwijamy je w rulon, aż do uzyskania kształtu rogalika. Aby rolada wyglądała jak najładniej, ułóż ją na blasze wyłożonej pergaminem do pieczenia.

Posmaruj wierzch gotowej rolady dużą ilością kwaśnej śmietany.

Piec przygotowaną roladę w temperaturze 200°C przez 45 minut. Smacznego!

Czytaj dalej