Mięso pod kołderką – dosłownie wystarczy chwilka roboty, cała rodzina oszalała na jego punkcie

Mięsko pod kołderką to bardzo smaczna, szybka w przygotowaniu i wyjątkowo zdrowa potrawa. Z pewnością zagości na dłużej na waszych stołach!

Składniki:

  • 2-3 pomidory
  • 3 cebule
  • 1 kg wieprzowiny
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 3-4 ziemniaki
  • 200 – 250 g sera
  • zioła – do smaku
  • majonez
  • sól

Sposób przygotowania:

Ziemniaki ścieramy na grubych oczkach tarki. Obraną cebulkę rozkrawamy na krążki. Umyte pomidorki kroimy na półpierścienie. Również ser ścieramy dość grubo. Ulubione zioła siekamy, czosnek gnieciemy w prasce.

Na blaszce do pieczenia, posmarowanej olejem, układamy elementy warstwami: mięsko, cebulkę, ziemniaczki, pomidorki wysmarowane majonezem. Tak przygotowane danie wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni pieca na około 45 minut.

Na 5 minut przed końcem procesu pieczenia dokładamy czosnek, a z wierzchu sypiemy serem i ziołami. Smacznego!