Płuczemy liście eukaliptusa pod wodą i kroimy tak, by wydzieliły jak najwięcej soku. Cytrusy myjemy i kroimy wraz ze skórką. W szklanym, wysokim pojemniku układamy naprzemiennie – liście, cukier i cytrusy. Gdy pojemnik będzie pełny, zamykamy go i odstawiamy w ciemne i chodne miejsce.
Cukier rozpuści się w syropie w ciagu kilku tygodni. Możesz też od czasu do czasu lekko zamieszać pojemnikiem. Gdy zauważymy, że zawartość pojemnika jest płynna, pora aby odcedzić powstały roztwór i przelać do go innego słoika lub butelki. Pilnujemy, aby na jego powierzchni nie tworzyła się pleśń.
Przecedzony syrop umieszczamy w lodówce. Spożywamy jedną łyżeczkę trzy razy dziennie. Ważna jest regularność. Syrop pomoże na liczne dolegliwości – przeziębienie, grypę, ból gardła, kaszel, astma. Idealny szczególnie w okresie jesienno-zimowym, gdy jesteśmy narażeni na liczne infekcje.
Ma przyjemny smak i wpływa korzystnie na odporność. Co ważne, nie podrażnia żołądka, więc mogą go brać nawet osoby z problemami trawiennymi. Domowy specyfik jest też bezpieczny dla dzieci. Dodatkowo, maluchy bardzo lubią jego słodki smak.