Gdy słyszymy „Napoleon”, to w pierwszej kolejności staje nam przed oczami nie grzeszący wzrostem Cesarz Francuzów – wybitny taktyk i przywódca polityczny. Dzisiaj jednak zajmiemy się jednak nieco innym Napoleonem – ciastem cenionym za swój smak oraz prostotę w przygotowaniu.
Ciasto: Do miski wbij jajka, dodaj cukier, masło, sodę, szczyptę soli, oraz 2,5 szklanki mąki. Wymieszaj wszystkie składniki i zagniataj do powstania jednorodnej masy. Tak powstałe ciasto odłóż na jakieś 15-20 minut.
Krem: W czasie, gdy nasze ciasto odpoczywa zajmiemy się przygotowaniem kremu. Utrzyj jajka z cukrem i gdy osiągną odpowiednią konsystencję dodaj mąkę i zalej chłodnym mlekiem.
Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki i wstaw je w rondelku na palnik o niewielkim płomieniu. Doprowadź krem do wrzenia pamiętając o ciągłym mieszaniu go za pomocą trzepaczki. Pozwoli to uzyskać odpowiednią konsystencję i pomoże zapobiec przypaleniu. Gdy już doprowadzisz do wrzenia zdejmij krem z kuchenki i pozwól mu ostygnąć.
Ciasto: Rozwałkuj ciasto tak, aby utworzyło coś na kształt walca, po czym podziel je na 14 kawałków. Każdy z nich rozwałkuj tak, aby osiągnął wielkość patelni, której zamierzasz użyć do przygotowania „Napoleona”. Każdy z rozwałkowanych kawałków ciasta upiecz na średnim płomieniu palnika na suchej i rozgrzanej paleni.
Należy uważać, aby nie przypalić ciasta. Aby ciasto było równe, nałóż na nie po jego upieczeniu talerz i obetnij wystające krawędzie. Tym sposobem każdy z kawałków będzie taki sam.