Smaczne i szybkie ciasto bez pieczenia z patelni. Wygląda pięknie i nie może się nie udać.

Do wygodnej miski wsyp przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, a następnie dodaj jajka, cukier i cukier waniliowy. Wszystko dobrze wymieszaj mikserem, przez 3-4 minuty. Po tym czasie, dodaj mleko i olej. Mieszaj do czasu, aż wszystkie składniki połączą się ze sobą.

Z tak przygotowanego ciasta, usmaż cieniutkie naleśniki na rozgrzanej patelni z małą ilością oleju. Pamiętaj, że możesz użyć patelni do naleśników, jeśli tylko jej rozmiar Ci odpowiada. Smaż naleśniki na małym ogniu z obu stron na piękny złoty kolor.

W czasie, gdy usmażone naleśniki odpoczywają i stygną, upraż na suchej patelni orzechy. Następnie, zarumienione orzechy zblenduj lub drobno posiekaj nożem. Jeśli zamierzasz, dodać również suszone śliwki, namocz je wcześnie w gorącej wodzie, a potem pokrój na małe kawałeczki.

Teraz przygotuj krem, który zajmie Ci dosłownie chwilę: Do gotowanego wcześnie mleka skondensowanego, dodawaj małymi porcjami śmietanę i dobrze ze sobą wymieszaj. Krem jest gotowy! Na koniec, układaj usmażone naleśniki jeden na drugim, naprzemiennie z kremem, posypując każdą warstwę prażonymi orzechami i suszonymi śliwkami.

Ale zostaw ich trochę do dekoracji… Ostatnią warstwą niech będzie krem, który razem z bokami, obsyp orzechami i śliwkami. Ciasto przed podaniem, posyp jeszcze startą na tarce o drobnych oczkach czekoladą i przechowuj w lodówce, przez co najmniej godzinę. Smacznego!

Podziel się tym przepisem z rodziną i przyjaciółmi!

Czytaj dalej