Smak lepszy od tej sklepowej – Domowa zdrowa Nutella – Prosty przepis, o który każdy mnie pyta.

By zrobić naszą domową nutellę, będziemy musieli najpierw wymieszać cukier puder, kakao oraz mąkę połączyć ze sobą. Mleczną czekoladę należy rozpuścić w kąpieli wodnej. Dobrze jest, by czekoladę pozostawić do jej ostygnięcia, ale nie może zupełnie zastygnąć.

Gdy już mamy wymieszane suche składniki, to trzeba dodawać po trochu mleko, przez cały czas mieszając. Kolejny krok to dodanie do tych składników czekolady.

Powstałą mieszankę przenieść do garnka i doprowadź do zagotowania. Kiedy nasze składniki będą się gotować w garnku, to dodaj do nich łyżkę masła i zmniejsz moc gotowania. W międzyczasie trzeba obrać orzechy. Następnie podpraż je w piekarniku w temperaturze 180 stopni.

Można także je podsmażyć na suchej patelni przez około 5 minut. Orzechy po podprażeniu trzeba zmielić. Można użyć do tego blendera. Z orzechów musi powstać pasta. Tak powstałą pastę orzechową, trzeba dodać do garnka z resztą składników. W trakcie dodawania należy cały czas mieszać składniki.

Dzięki temu, że mieszamy nasze składniki, to będziemy pewni, że nic się nie przypali w garnku. Po zmieszaniu składników pozostaw garnek do wystudzenia. Następnie przełóż domową nutellę do zamkniętego pojemnika. Może to być słoik. Słoik z domowa-nutella trzymaj w lodówce.

Tak przyrządzona nutella będzie idealnym zamiennikiem kupnej. W dodatku będziemy mogli ją stworzyć zawsze wtedy, kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Zaoszczędzimy również pieniądze na tym, by płacić tylko za markę, co jest w przypadku firmowej nutelli.

Domowa-nutella jest znakomitym rozwiązaniem na imprezę urodzinową, świąteczną, czy sylwestrową. Będzie idealnym przysmakiem do zrobienia kanapek, czy szybkich przekąsek. Co ważne, to sami dobieramy pojemność naszego kremu nutelli.

Czytaj dalej