Jeśli wykonasz to ciasto zgodnie z poniższym przepisem, zaskoczysz i zachwycisz swoich znajomych. Szczególnie pysznie smakuje z kawą.
Rozpoczynamy od przyrządzenia ciasta. Szykujemy 2 miski – do jednej wbijamy białka, a do drugiej wrzucamy żółtka.
Te drugie ucieramy z połową białego cukru z przepisu, a następnie dodajemy do tego orzeszki, olej roślinny, proszek do pieczenia i skruszone biszkopty. Białka ubijamy z resztą białego cukru, a później delikatnie łączymy zawartość obu misek.
Nagrzewamy piekarnik na 180 stopni. Bierzemy blachę do pieczenia (wymiary mniej więcej 40×28), wykładamy ją pergaminem i wlewamy na nią całe ciasto. Wkładamy blachę ciastem do piekarnika na ok. 9 minut. Po tym czasie pozostawiamy ciasto do ostygnięcia, a następnie przekrajamy je poziomo na pół.
Zagotowujemy 0,5l mleka, a pozostałą jego część mieszamy z budyniem, cukrem i żółtkami. Gdy mleko się zagotuje, dodajemy do niego masę budyniową i gotujemy na lekkim ogniu aż budyń zgęstnieje. Roztapiamy masło i wciąż mieszając, powoli dodajemy je do budyniu. Lekko ostudzony budyń wykładamy na dolną warstwę ciasta, a drugą przykrywamy całość.