Pyszny orzechowiec – smaczny i prosty w wykonaniu. Od wielu lat robię na święta. Zakochacie się w tym cieście

Ten łatwy w przyrządzeniu i szybki orzechowiec jest ciastem przekładanym. Składniki do niego są ogólnodostępne.

Jeśli wykonasz to ciasto zgodnie z poniższym przepisem, zaskoczysz i zachwycisz swoich znajomych. Szczególnie pysznie smakuje z kawą.

Potrzebne składniki na wykonanie ciasta:

  • 100g orzechów ziemnych,
  • 100g skruszonych biszkoptów,
  • 80g białego cukru,
  • 50ml oleju roślinnego,
  • 2 jajka,
  • łyżeczka proszku do pieczenia.

Potrzebne składniki na przyrządzenie kremu:

  • 3/4l mleka,
  • 100g masła,
  • 5 łyżek stołowych białego cukru,
  • 3 żółtka,
  • 300ml 30% śmietanki,
  • 2 opakowania waniliowego budyniu.

Przygotowanie:

Rozpoczynamy od przyrządzenia ciasta. Szykujemy 2 miski – do jednej wbijamy białka, a do drugiej wrzucamy żółtka.

Te drugie ucieramy z połową białego cukru z przepisu, a następnie dodajemy do tego orzeszki, olej roślinny, proszek do pieczenia i skruszone biszkopty. Białka ubijamy z resztą białego cukru, a później delikatnie łączymy zawartość obu misek.

Nagrzewamy piekarnik na 180 stopni. Bierzemy blachę do pieczenia (wymiary mniej więcej 40×28), wykładamy ją pergaminem i wlewamy na nią całe ciasto. Wkładamy blachę ciastem do piekarnika na ok. 9 minut. Po tym czasie pozostawiamy ciasto do ostygnięcia, a następnie przekrajamy je poziomo na pół.

Teraz nadszedł czas, żebyśmy przyrządzili krem.

Zagotowujemy 0,5l mleka, a pozostałą jego część mieszamy z budyniem, cukrem i żółtkami. Gdy mleko się zagotuje, dodajemy do niego masę budyniową i gotujemy na lekkim ogniu aż budyń zgęstnieje. Roztapiamy masło i wciąż mieszając, powoli dodajemy je do budyniu. Lekko ostudzony budyń wykładamy na dolną warstwę ciasta, a drugą przykrywamy całość.

Śmietanę ubijamy na sztywno i smarujemy nią górną część ciasta. Całość posypujemy kakao lub startą czekoladą i umieszczamy ciasto do chłodziarki na parę godzin.