Szybkie nadziewane pączki na kefirze: bez drożdży. Wychodzą zawsze chrupiące, miękkie i puszyste.

Pyszne, chrupiące pączki wykonane w domu to deser, który z pewnością zachwyci Twoich domowników oraz gości.

Ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a smak przebija wszystkie pączki, które do tej pory kupowałaś w piekarni.

Składniki:

  • 2 jajka średniej wielkości
  • 500 ml kefiru
  • 1 łyżka cukru białego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 500-600 g mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 100 g malin
  • 10 g cukru wanilinowego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

W głębokiej misce wymieszaj jajka, cukier biały, cukier wanilinowy oraz sól. Do wymieszanych składników dolej kefir i olej słonecznikowy. Mąkę pszenną przesiej razem z proszkiem do pieczenia. Ciasto ugniataj, do momentu aż masa będzie dobrze wyrobioną i nie będzie kleiła się do rąk.

Rozwałkuj ciasto w rulon i pokrój go w kawałki. Każdy z nich spłaszcz i umieść na nim maliny. Następnie z każdego tak przygotowanego kawałka ulep pączka, zlepiając jego krawędzie razem.

W garnku dobrze rozgrzej olej. Część pączków zanurz w oleju i smaż do czasu ich zarumienienia z obu stron. Podawaj posypane cukrem pudrem lub lukrem.