Pałeczki ziemniaczane to świetna przekąska lub dodatek do innych dań. Ich przygotowanie jest bardzo proste. A efekt rewelacyjny.

Chcesz poznać przepis na świetną przekąskę imprezową, bądź rewelacyjny dodatek do dań mięsnych?

Poniżej zaprezentuję bardzo prosty przepis na pałeczki ziemniaczane, które z powodzeniem mogą zastąpić frytki oraz są bardzo smaczne.

Do wykonania pałeczek ziemniaczanych będziemy potrzebowali:

  • 1 jajko,
  • 180 ml mleka,
  • 300 g przesianej mąki,
  • 1 większy ziemniak,
  • 3 g drożdży instant,
  • szczypiorek,
  • pieprz i sól do smaku.

Przygotowanie pałeczek ziemniaczanych:

W pierwszej kolejności należy obrać ziemniaka z mundurka i pokroić w cienkie plasterki.

Następnie należy ziemniaka ugotować we wrzącej wodzie, bądź na parze.

Ugotowanego ziemniaka przekładamy do miseczki i ugniatamy tworząc z niego puree.

Następnie należy dodać drożdże, pieprz, sól, mleko i jajko.

Mąkę przesiać przez sitko i dołożyć do reszty składników.

Całość wymieszać na jednolitą masę. Przykryć powstałą masę i odstawić na około 1 godzinę.

Po godzinie dokładamy do przygotowanego ciasta szczypiorek i mieszamy. Całość masy przekładamy do foliowego woreczka i odcinamy jego końcówkę, tworząc dziurkę do wyciskania ciasta.

Na patelni rozgrzewamy olej i wyciskając ciasto formujemy kształt pałeczek. Smażymy nasze „frytki” na złoty kolor i odkładamy na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru oleju.

Tak przygotowane pałeczki idealnie nadają się do obiadu, czy w formie przekąski na wszelkiego rodzaju imprezy okolicznościowe. Smacznego!