Lekka przekąska – Oto szybki i łatwy przepis na kalafiora z chrupiącą panierką.

Czy jesteś fanem warzyw w sosie? Ten przepis trzeba koniecznie wypróbować.

Zachwyci Twoich przyjaciół i rodzinę chrupiącym, aromatycznym kalafiorem. Jest łatwy w przygotowaniu i może być stosowany jako przekąska, lekki posiłek lub dodatek do dań.

Składniki:

  • Główka kalafiora
  • 250 ml wody
  • 2 jajka,
  • 110 g mąki pszennej
  • 15 ml mleka,
  • 5 g papryki chili,
  • 5 g tymianku
  • 5 g kurkumy
  • mielony pieprz, 5 g
  • 5 g soli
  • Pieprz mielony 5 g
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Opłucz kalafiora, a następnie pokrój go na duże kawałki.

Włóż szklankę wody do rondla i doprowadź ją do wrzenia.

Gotuj kawałki kalafiora przez około 8 minut.

Obtoczyć kalafiora w mieszance przypraw,

W misce ubij razem mleko i jajka. W misce wymieszaj mleko z jajkami. Następnie obtocz kawałki kalafiora w mące, jajku i przygotowanej wcześniej mieszance przypraw.

Aby kalafiory stały się złotobrązowe, rozgrzej olej z obu stron. Kalafiory możesz polać ulubionym sosem, np. sosem czosnkowym. Smacznego!