Sałatka „Panna młoda” – łatwa w wykonaniu i pyszna. Wygląda i smakuje obłędnie

Przepisów na sałatki jest całe mnóstwo. Każdy może stworzyć swój własny, łącząc ze sobą dowolnie wybrane składniki.

Jest jednak jedna sałatka, która zaskoczy twoich domowników lub gości. Jej przygotowanie jest niezwykle proste, a delikatny smak przypadnie do gustu każdemu. Nazwa sałatki to „Panna młoda„, wszystko za sprawą wyglądy, który przypomina suknię prawdziwej panny młodej.

Składniki:

  • wędzona pierś z kurczaka – 300 g
  • jajka – 4 szt
  • ziemniaki – 2 duże
  • śmietankowy serek topiony – 2 szt
  • cebula marynowana – 1 szt
  • majonez – kilka łyżek

Sposób przygotowania:

Piersi z kurczaka kroimy w kosteczkę (jeżeli nie przepadasz za wędzonym kurczakiem, możesz użyć gotowanego fileta). Ziemniaki gotujemy i ścieramy je na tarce o grubych oczkach. Jajka gotujemy, oddzielamy białka od żółtek i ścieramy na tarce o małych oczkach. Tak samo ścieramy serkami.

Cebulę drobno siekamy (można użyć surowej cebuli, jednak sałatka nie będzie wtedy tak delikatna). Zaczynamy układać sałatkę. Na samym dole układamy pierś z kurczaka, którą smarujemy majonezem. Drugą warstwą będzie cebula, ją także smarujemy cienką warstwą majonezu.

Na cebuli układamy ziemniaki, smarujemy majonezem. Kolejne warstwa to żółtka wymieszane z serkami topionymi. Na samej górze układamy białka jajek.

Najlepiej jest przygotować sałatkę dzień przed podaniem, tak by smaki mogły się ze sobą przegryźć. Należy przechowywać sałatkę w lodówce, jednak nie dłużej niż 5 dni.