Mistrzowski przepis na marynowane grzybki – Marynowane pieczarki w 20 min.

Bardzo szybki przepis na marynowane pieczarki. Jego wykonanie jest dziecinnie proste i zajmuje bardzo mało czasu, a smak jest po prostu genialny.

Dzięki temu pożegnasz się z długim przygotowywaniem grzybków i będziesz mieć je na wyciągnięcie ręki. Szybko, bez długiego czasu oczekiwania, smacznie i zdrowo. Świetnie nadają się na wigilijny stół.

Składniki:

  • pieczarki 1kg
  • olej roślinny 75 ml
  • ocet 75 ml
  • czarny pieprz 10 sztuk groszków
  • ziele angielskie 10 sztuk groszków
  • goździki 10 sztuk
  • czosnek 6-8 ząbków
  • liść laurowy 6 sztuk
  • cebula 2 sztuki
  • cukier 1 łyżka
  • sól 1 łyżeczka
  • mielona kolendra 1 łyżeczka

Przygotowanie:

Na początku weź grzyby, dokładnie je umyj, a większe kawałki pokrój na 2-3 mniejsze. Duś na suchej patelni przez około 5 minut. Z pieczarek powinien się wytworzyć sok, który musi lekko wyparować.

W tym czasie możesz przygotować marynatę. Aby ją wykonać wymieszaj ze sobą goździki, liście laurowe, pieprz, ziele angielskie, sól oraz cukier. Nie zapomnij o pokrojonym czosnku na cienkie plasterki oraz cebuli w kształcie pół pierścieni.

Dodaj do tego ocet i wszystko ze sobą bardzo precyzyjnie połącz. Tak aby powstała jednorodna mieszanina. Następnie kiedy już wykonasz marynatę wlej ją ostrożnie do grzybów i gotuj przez 5-7 minut. Pamiętaj, aby ciągle gotować je na małym ogniu.

Po tym czasie przykryj je przykrywką, wyłącz ogień i pozostaw na kolejne 3-4 minuty.

Kolejno całość przelej do słoika, zamknij pokrywkę i pozostaw do wystygnięcia. Jeśli chcesz może je włożyć do lodówki. Smacznego!