Pieczone ziemniaki z rękawa – Te ziemniaki są przepyszne. Mogłabym je jeść przez cały dzień.

Pieczone ziemniaki są ulubionym daniem wielu osób.

Świetnie sprawdzają się jako dodatek do dań lub samodzielna przekąska. Ten przepis spodoba się zarówno w domu, jak i u znajomych na imprezach. Oto przepis na czosnkowe pieczone ziemniaki w rękawach, które każdy pokocha.

Ten przepis wymaga:

  • kilogram ziemniaków
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • pęczek natki pietruszki
  • łyżeczkę musztardy
  • pół łyżeczki soli
  • ulubione przyprawy

Sposób przygotowania:

Obierz ziemniaki. Młodych ziemniaków nie trzeba obierać. Duże ziemniaki pokroić na mniejsze kawałki, jeśli są zbyt duże. Użyj wykałaczki lub szpikulca, aby nakłuć ziemniaki. Posiekaj zioła, a następnie wyciśnij czosnek. Wymieszaj zioła z oliwą z oliwek, musztardą i pozostałymi przyprawami.

Wymieszaj sos z ziemniakami, tak aby je pokrył. Ułożyć ziemniaki w rękawie i kilkakrotnie nakłuć. Piecz w naczyniu przez 40-60 minut w temperaturze 180-200 stopni Celsjusza. Ziemniaki będą chrupiące i złociste, gdy zdejmiesz wierzchnią warstwę rękawa po upieczeniu.

Ziemniaki możesz podawać z mięsem, rybą lub po prostu w takiej postaci. W każdej postaci smakują wyśmienicie.