Babciny przepis na pyszne pierogi z twarogu. Mimo że leniwe to smaczne jak mało co. Genialny przepis

Leniwe pierożki lub jak niektórzy je nazywają leniwe kluseczki, to danie, które przywołuje wiele wspomnień.

Jest to niezwykle szybki w przygotowaniu oraz pyszny obiad lub kolacja. Wybierając różne dodatki możesz dopasować to danie do swoich oraz rodzinnych preferencji i gustów.

Składniki:

  • 500 g twarogu
  • 3 łyżki cukru białego
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 całe jajko
  • 30 g masła
  • sól do smaku

Przygotowanie:

Wszystkie mokre składniki oraz cukier wymieszaj ze sobą, do czasu uzyskania gładkiej masy. Dodaj do masy mąkę i dobrze ugnieć.

Całe ciasto ugnieć w długi rulon o średnicy ok. 3 cm. Podziel je na małe kawałki. W dużym garnku zagotuj wodę, a następnie lekko ją posól. Delikatnie włóż pokrojone pierożki do garnka. Gdy wypłyną na powierzchnię odczekaj jeszcze ok. pół minuty i wyjmij je na talerz. Leniwe pierożki najlepiej smakują z kwaśną śmietaną, dżemem lub ulubionymi owocami.

Gotowe. SMACZNEGO!