Placki ziemniaczane, przygotowane w ten sposób, zasmakują nawet najbardziej wymagającym podniebieniom. Przepis.

Chyba każdy z nas próbował kiedyś placków ziemniaczanych. To niezwykle proste i łatwe w przygotowaniu danie z pewnością można spotkać w każdym domu.

A co powiesz na to, żeby przyrządzić placki ziemniaczane nadziewane mięsem? Taka kombinacja będzie nie tylko niezwykle smaczna, ale również sycąca. Z pewnością danie przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi mięsa i nie tylko.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków;
  • cebula;
  • 5 jajek;
  • 6-8 plastrów polędwicy wołowej;
  • 100 g twardego sera;
  • 2-3 łyżki mąki pszennej;
  • sól i pieprz do smaku;
  • olej.

Sposób przygotowania:

Obierz i umyj ziemniaki, a następnie zetrzyj je na tarce na dużych oczkach. Całość umieść w misce i zalej niewielką ilością zimnej wody. Schab pokrój na plastry, rozbij tłuczkiem przez folię, a następnie przypraw solą i pieprzem.

Ziemniaki odciśnij i umieść w suchej misce. Dodaj startą cebulę, 3 jajka, mąkę, pieprz i sól i wszystko bardzo dokładnie wymieszaj.

W osobnej misce umieść 2 jajka i roztrzep je widelcem. W tych jajkach będziesz zamaczać plastry mięsa. Podgrzej olej na patelni. Przyszedł czas na smażenie placków. Ułóż na patelni ziemniaki, następnie połóż plaster mięsa zamoczony w jajku i przykryj drugą warstwą ziemniaków.

Smaż z obu stron przez około 2-3 minuty na każdą stronę. Usmażone placki połóż na ręczniku papierowym i zajmij się smażeniem kolejnych sztuk. Następnie ułóż wszystkie placki na blasze wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez ok. 20 minut.

W tym czasie zetrzyj żółty ser. Następnie posyp nim placki i włóż do piekarnika na kolejne kilka minut, żeby ser się rozpuścił. Po tym czasie danie jest gotowe. Możesz dodatkowo posypać placki świeżym koperkiem, ale nie jest to obowiązkowe.

Smacznego!